
Resultaat 1–24 van de 53 resultaten wordt getoond
Woolpower
Waarom Woolpower?
Woolpower kleding is zeer duurzaam en geeft je een warm en droog gevoel zelfs wanneer het nat is. Merino wol staat bekend om zijn geweldige warmte regulerende eigenschappen en het feit dat het niet kriebelt maar het is niet super slijtvast. Daarom combineert Woolpower 1/3 synthetisch materiaal met de merino, deze mix zorgt er voor dat de stof veel slijtvaster wordt zonder af te doen aan de goede eigenschappen van de merino wol.
Ullfrotté Original wordt zo gebreid dat het een platte zijde en een zijde met gladde lusjes heeft. De combinatie van deze lussen met de los gebreide wol vezels zorgt er voor dat Woolpower kleding heel veel lucht vast kan houden, Tot 80% van Ullfrotté Original bestaat eigenlijk uit lucht, dit zorgt voor een grote isolerende werking en het trekt als het ware vocht bij de huid vandaan waardoor zelfs als het kledingstuk nat is het niet koud voelt op de huid. Als je je Woolpower kledingstuk al een tijdje hebt gedragen dan zul je zien dat de stof een beetje kan gaan pillen, dit is normaal en is te verklaren door de manier waarop de gemaakt wordt. Uiteraard beïnvloed dit de functionaliteit van het kledingstuk niet. Woolpower heeft er voor gekozen om de natuurlijke structuur van de vezel te behouden in plaats van deze eruit proberen te kammen. Ze spinnen de wol niet zo strak en breien het zo los als mogelijk is, op deze manier wordt er zoveel mogelijk lucht gevangen in het kledingstuk, dit alles om je lekker warm te houden.
Voor zover mogelijk worden de Ullfrotté kledingstukken gemaakt zonder naden, door de stof rond te breien zitten er geen lengtenaden in de kledingstukken, dit geeft meer draagcomfort en minder zwakke punten in een kledingstuk.
Wol is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, makkelijk te onderhouden en bezit zelfreinigende eigenschappen wat er voor zorgt dat er amper onaangename geurtjes ontstaan. Dit betekend dat je Woolpower kleding niet zo vaak hoeft te wassen, simpelweg even buiten hangen kan vaak al genoeg zijn. Mocht het echter wel nodig zijn dan mag het gewassen worden op 60° C, het kan zelfs in de droger, echter slijt het net alles wat in de droger gaat wel wat sneller. Het kan gewassen worden met wolwasmiddel, gewoon wasmiddel maar het mooiste is het om Woolcare te gebruiken, dit is een zeer mild wasmiddel dat lanoline bevat, een natuurlijk vet dat het wol in goede conditie houdt.
Woolpower houdt je warm van top tot teen, naast kleding hebben ze namelijk allerlei handige accessoires zoals mutsen, sokken, polswarmers. De kleding is niet alleen in allerlei verschillende modellen maar ook in verschillende diktes te verkrijgen. Voor optimale isolatie is het werken met laagjes namelijk het beste. De eerste oftewel basis laag houdt je lichaam warm en helpt vocht weg te geleiden van het lichaam, ideaal hiervoor is de Ullfrotté 200 of de LITE lijn. Vervolgens een midden laag, deze zorgt voor extra isolatie en houdt op deze manier de warmte lichaamswarmte vast. Indien het heel koud is, of wanneer je een activiteit gaat doen waarbij je wat minder in beweging bent is het raadzaam een wat dikkere laag te kiezen. Woolpower biedt je de keuze uit de Ulfrotté 400 of 600 lijn. Na deze lagen kun je er nog voor kiezen om een wind en waterdichte laag te dragen.
Geschiedenis Woolpower
Woolpower komt uit Zweden, om precies te zijn Östersond. Dit bedrijf bestaat al sinds 1969, toen nog onder de naam Vinetta en maakte destijds voornamelijk nylon panty’s. Begin 1970 heeft het bedrijf in samenwerking met het Zweedse leger en andere specialisten zoals dokters en wetenschappers de stof Ullfrotté Original ontworpen. Het doel van deze samenwerking was het ontwikkelen van warme, duurzame en gemakkelijk te onderhouden kleding. De eerste Ullfrotté (tegenwoordig Woolpower genaamd) kleding kwam in 1972 op de markt. Niet alleen in het Zweedse leger wordt Woolpower kleding gedragen ook in Frankrijk en Duitsland. Naast het leger heeft Woolpower veel enthousiaste fans onder handboogschutters, wandelaars, jagers, duikers en kanoërs.
Productieproces
Nog altijd wordt de Woolpower kleding volledig geproduceerd in Ullfrotté Zweden. In traditionele textielfabrieken naait de naaister bij een machine steeds één en dezelfde naad naait, voor de volgende naad gaat het kledingstuk door naar de volgende naaister bij een andere machine. Vervolgens worden alle naden gecheckt bij de kwaliteitscontrole. Woolpower pakt dit hele proces anders aan, de naaister gaat hier van machine naar machine en zet op deze manier het hele kledingstuk zelf in elkaar. Deze manier van werken zorgt voor variatie in het werk en het ontwikkelen van een ambacht. Als het kledingstuk af is doet de naaister haar eigen kwaliteitscontrole, is ze tevreden dan naait ze haar naamlabel er in. Op de site van Woolpower kun je zelfs zien we je kledingstuk in elkaar heeft gezet.
Oorsprong Merino Wol
Woolpower koopt haar Merino wol direct bij de boer, de schapen grazen in het Argentijnse deel van Patagonia en Uruguay. Op deze manier kunnen ze 100% garanderen dat de wol ‘mulesing free’ is. Hier komt de vlieg die het probleem veroorzaakt namelijk niet voor. Sinds 2008 koopt Woolpower geen wol meer in in Australië omdat hier die garantie niet voor 100% gegeven kon worden. De schapen worden ieder jaar tussen september en november geschoren van de wol opbrengst van 1 schaap kan 1 Full Zip Jacket 400 gemaakt worden. De dikte van wol vezels wordt uitgedrukt in micron, fijne wol wordt gemaakt van 17 tot 23 micron, boven de 28 micron wordt wol vaak ervaren als jeukend. De wol die Woolpower gebruikt voor hun Ullfrotté Original is 22,5 micron, door de lussen structuur aan de binnenkant van de stof zijn er eigenlijk maar weinig contactpunten met de huid en is 22,5 micron dun genoeg om zeer comfortabel zonder jeuk te dragen maar toch dik genoeg om niet snel te breken. Het glad gebreide LITE materiaal is gemaakt van wol vezels met een dikte van 19,5 micron, het gladde breisel heeft uiteraard meer contact met de huid, de gebruikte vezel is dus dunner zodat de stof comfortabel is en niet jeukt.