ALLES VOOR DE BEGINNENDE EN
GEVORDERDE BOOGSCHUTTER!

Compound boog

Een compound boog is een snelle, accurate en krachtige boog waarmee je trefzeker over een lange afstand kunt schieten. Bij compound bogen wordt gebruik gebruikt van katrollen aan het einde van de latten, hierdoor is het mogelijk om met minder weerstand meer energie te verkrijgen en dat zorgt weer voor meer snelheid.

Compound bogen zijn oorspronkelijk ontworpen voor de jacht maar worden ook veelvuldig in de boogsport gebruikt. In tegenstelling tot recurve bogen worden compound bogen niet gebruik op de Olympische Spelen.

Let-off
Een van de meest kenmerkende dingen van een compound boog is de let-off. De let-off zorgt ervoor aan het einde van de uittrekcyclus nog maar een bepaalde hoeveelheid van het oorspronkelijke trekgewicht voelbaar is, dit wordt doorgaans in een percentage weergegeven. Een compound boog van bijvoorbeeld 60LBS met een let-off van 75% voelt als je hem volledig uittrekt nog maar aan als 15LBS, zodra je lost zal echter het volledige trekgewicht worden gebruikt!

Trekgewicht
Net als bij alle andere soort bogen zijn compound bogen er in allerlei verschillende trekgewichten. Bij veel modellen staat het maximale trekgewicht vast, maar steeds meer leveranciers maken bogen waarvan het trekgewicht heel breed aan te passen is. Zo zijn er bogen die van 5 tot wel 70 LBS instelbaar zijn.

Om blessures te voorkomen en om de techniek goed aan te kunnen leren adviseren we om niet voor een te zware boog te kiezen of de boog te zwaar in te stellen.

Treklengte
In tegenstelling tot andere bogen staat bij de compound boog de treklengte vast. Dat betekend dat je de boog niet verder kunt uit trekken dan een bepaald (vooraf ingesteld) punt. Dit heeft als grote voordeel dat de boog altijd dezelfde kracht levert en de pijl altijd even lang wordt voortgestuwd, ook dit draagt weer bij aan meer accuratesse. Ook de treklengte wordt bij steeds meer bogen instelbaar zodat je de boog helemaal naar wens kan instellen.

Het is erg belangrijk dat je een boog hebt die bij de treklengte past, het goed (laten) opmeten van je treklengte is essentieel!

Verschillende maten bogen


Compound bogen zijn er in verschillende maten. Welke lengte boog het beste bij je past is voor een groot gedeelte afhankelijk van je treklengte en wat je met je boog wilt gaan doen. Wil je indoor of outdoor target schieten, wil je 3D’s gaan schieten, een combinatie van beide of wil je recreatief aan de gang?

Verreweg de meeste target (blazoen) schutters gebruiken een langere boog omdat deze stabieler en wat meer vergevingsgezind zijn dan kortere bogen en dat komt de accuraatheid ten goede. Een jachttype compound boog is daarentegen vaak kort zodat er makkelijker door het bos gemanoeuvreerd kan worden. Bij 3D Archery worden zowel korte als lange compound bogen gebruikt. En ook door recreanten worden allerlei maten gebruikt.

Bekijk hier onze compound bogen
Bekijk hier onze compound voordeelsets

Bear Archery Legend XR 2023 Compound Package
De Legend XR 2023 is zoals we van Bear Archery gewend een erg veelzijdige boog. Het instellen van de treklengte gaat eenvoudig met een Allen sleutel van 18 - 31 inch en ook het trekgewicht is eenvoudig aan te passen tussen de 14 en 70# (afhankelijk van de ingestelde treklengte). Passend te maken voor vrijwel iedereen dus! Zijn 32 inch lengte in combinatie met de DHC-XR cam zorgen voor een soepele, stabiele en vergevingsgezinde schietervaring. Daarnaast is voor optimale geluids- en vibratiereductie de Legend XR voorzien van een offset peesstopper en KillerWave limb dempers. Wat zit er allemaal in dit pakket: Bear Archery Legend XR 2023 Compound boog Trophy Ridge 4-pins vizier Trophy Ridge Whisker Biscuit Trophy Ridge 5 Spot Bow quiver Trophy Ridge Dart-stabilisator met polssling Peep Sight D-loop Kortom, een complete boogset! Het enige dat je nog nodig hebt is een release, pijlen en een doel! Specificaties Bear Archery Legend XR 2023 Treklengte: 18 - 31 inch (instelbaar) Trekgewicht: 14-70# ATA speed: 320 fps Axle to Axle: 32 inch Brace Height: 6.25 inchLet-off: 85% Materiaal: Aluminium Cam Type: DHC-XR Kleuren: Stone, Veil Whitetail, Olive en Inspire Vanwege de complexe aard van dit artikel kunnen de voorraadniveaus variëren. Neem contact met ons op voor beschikbaarheid voordat u bestelt.
€ 635,00
PSE Lazer 2024 Compound Boog
Maak kennis met de PSE Lazer 2024: boordevol premiumfuncties, geprijsd op de helft van de concurrentie. Met een slanke, rechte riser, een brace height van 7,5 inch, 1/4 inch assen en innovatieve modulaire target grips, allemaal aangedreven door PSE's NF-cam voor een consistent en soepel schot. Ongeëvenaarde prijs/kwaliteit verhouding! Eigenschappen PSE Lazer: Peeshoogte: 7 1/2 inch Axle-to-Axle lengte: 37 inch ATA/IBO snelheid: 323 FPS Letoff: 75% Gewicht: 2041 gram (4.5 lbs) Treklengte: 24" - 30.5" Trekgewicht: 40 lbs, 50 lbs, 60 lbs Cam systeem: NF Kleuren: Black Cherry, Black, Charcoal, Navy Blue, Purple, White
€ 924,95
Topoint Breth 36 Compound Boog
De Topoint Breth is de ideale compound voor startende en gevorderde schutters. Met zijn 36 inch is hij breed inzetbaar voor zowel 3D, Field als Target Archery. De Breth is verkrijgbaar in 3 verschillende trekgewichten en 2 cams (tbv treklengterange), hierdoor is hij voor vrijwel iedereen passend te krijgen. Daarnaast wordt hij geleverd in maar liefst 10 verschillende fraaie kleuren. Eigenschappen Topoint Breth 36 Compound Boog: Materiaal riser: 6061-T6 Aluminium CNC machined Latten: High-End Gordon Composite Pees en kabels: Premium BCY-X materiaal  Booglengte: 36 inch ATA IBO Speed: tot 330 FPS Brace Height: 7 inch (Cam 1) 6.75 inch (Cam 2) Gewicht: 1,94 kg (Cam 1) 1,90 kg (Cam 2) Treklengte instel zonder boogpers: 26 - 30 inch (Cam 1) 24 - 27 inch (Cam 2) Trekgewicht: 30-40, 40-50 of 50-60 (Alleen verkrijgbaar bij Cam 1) Let-off: 75%
€ 499,00

Accessoires voor Compound schutters


Met alleen een compound boog kom je er niet. Je hebt een aantal accessoires nodig om alles uit je boog te kunnen halen. Hieronder nemen we de belangrijkste globaal door.

Release en D-Loop
Een release is vrijwel onmisbaar voor compound schutters, het gebruik van een release brengt veel voordelen met zich. De pees hoeft bijvoorbeeld niet meer met de vingers uitgetrokken te worden, dit zorgt voor meer comfort en de lossing is veel accurater. De pees wordt met behulp van de release “vast gegrepen” met een haak (enkel of dubbel) en met behulp van een trekker of lossingsmechanisme wordt het schot gelost.

Er zijn polsmodel releases en handmodel releases. Een polsrelease wordt met behulp van een riem of klittenband om de pols bevestigd en is voorzien van een trekkersysteem dat in de meeste gevallen wordt geactiveerd door de wijsvinger. Een hand (of duim) model wordt vaak geactiveerd met de duim of op een bepaald moment in de uittrekcyclus. Veel beginnende compound schutters gebruiken een polsmodel omdat het makkelijk in gebruik is en een heel stuk betaalbaarder is.

Een release wordt niet direct aan de pees van de boog geklikt, maar aan een speciale lus die aan de pees bevestigd wordt, dit heet een D-Loop. Dit zorgt ervoor dat de pees minder slijt, maar zorgt er ook voor dat de pees geen invloed heeft op de pijl als de boog volledig uitgetrokken is (denk aan lichte draaiing of druk door de hoek van de pees).

Bekijk hier ons aanbod releases

Vizier en Peepsight
Een vizier is een hulpmiddel waardoor je accurater kunt schieten, welke het beste bij je past is afhankelijk van wat je met je boog wilt gaan doen en wat je persoonlijke voorkeur heeft. Er is een grote variëteit aan vizieren, target (blazoen) schutters gebruiken vaak een vizier met een scope (met vergroting), in de jacht wordt vaak een pin of multi-pin vizier gebruikt en in 3D Archery komen ze doordat er verschillende soorten compound bogen worden gebruiken allebei voor.

Een peepsight is een tweede richtmiddel dat wordt bevestigd in de pees van de boog. Het is doorgaans een aluminium of kunststof kijkgat die in de pees wordt bevestigd. Je kijkt tijdens het mikken door dit gaatje en je lijnt dit uit met je vizier. Hierdoor krijg je een extra controlepunt wat weer zorgt voor een nog accurater schot.

Bekijk hier de target vizieren
Bekijk hier de jacht vizieren
Bekijk hier de peep sights

Avalon Tec X Shorty Compound Vizier
Dit vizier van Avalon is een erg stevig vizier om scopes met vergroting te kunnen ondersteunen. Door de micro-click functie kun je erg precies zijn in het verzetten van je vizierstand, maar je krijgt met de quick release optie ook de mogelijkheid om in één keer flinke stappen te maken. Dit komt bijvoorbeeld van pas op veldwedstrijden of elke andere discipline waar je meerdere afstanden schiet. Dit vizier is zowel recht- als linkshandig te bestellen en beschikbaar in een aantal mooie kleuren. Het vizier wordt geleverd met een beschermhoes voor transport. Eigenschappen Avalon Tec X Shorty: Materiaal: Aluminium Lengte: 6″ Verstelling: Zowel micro-adjust als quick-release. Draadgrootte scope: 10/32 Kleur: Black
€ 94,95
Truglo Sight Range Rover
Premium Single Pin slidervizier van Truglo. De Range Rover is een van de populairste slider vizieren op dit moment en de afgelopen jaren. Het vizier is in verschillende uitvoeringen leverbaar. Truglo Range Rover Standard De standaard uitvoering  van dit vizier biedt al heel veel mogelijkheden, zoals: - Slider voor instelbaarheid hoogte zonder gereedschap - Wordt geleverd met verschillende gemarkeerde tapes (zie voor meer info het tabblad "Downloads") - Grote ronde behuizing voor groot zichtveld met metalen pin - Mogelijkheid om een vergrotende lens (1.87 inch) toe te voegen (wordt apart verkocht) - Extra lange bundel beschermd fiber voor optimale belichting van pin - Laser nauwkeurige markeringen voor hoogte en zijwaartse instelling - Aanpasbare stop voor maximale afstandsinstelling - Bevestigingsmogelijkheden voor een quiver - Geschikt voor links en rechtshandige schutters (vizier is om te bouwen, zie hiervoor het instructieblad) Truglo Range Rover Micro De Micro uitvoering heeft alle functionaliteiten die de Standard uitvoering ook heeft en tevens: - Micro instelbaarheid voor hoogte en zijwaartse instelling met behulp van een clicksysteem - Aanpasbare quivermontage - Wordt geleverd met een lichtunit voor optimale verlichting van de pin Truglo Range Rover Wheel De Wheel uitvoering heeft alle functionaliteiten die de Standard en de Micro ook hebben. Het slider systeem wordt echter met behulp van een wieltje bediend wat het gebruiksgemak erg ten goede komt.
€ 0,00
Mybo Ten Zone Scope Green Fibre Optic
Ten Zone Scope, één van de meest succesvolle scopes ooit gemaakt. De behuizing van de Ten Zone heeft aan de achterzijde een kleinere diameter dan aan de voorzijde. Hierdoor is het makkelijker om de peep sight met de scope uit te lijnen en heb je het voordeel van een grote lens. Eigenschappen Mybo Ten zone: Precisie CNC gefreesd Hoge kwaliteit verwisselbare Nikon lens Integrale Hood Grote volledig zichtbare waterpas Diverse vergrotingen verkrijgbaar Diverse kleuren beschikbaar
€ 116,95

Pijlsteun
Je hebt een pijlsteun nodig om met een compound boog te kunnen schieten, hij is niet bedoeld om vanaf de shelf te schieten zoals bij traditionele bogen. Pijlsteunen zijn er in heel veel verschillende uitvoeringen. Ze zijn echter grofweg in een drietal categorieën op te delen.

Launcher style – Dit is de meeste gebruikte pijlsteun onder targetschutters, de pijl wordt de hele schotcyclus ondersteund en zorgt voor weinig weerstand. Sommige hebben 2 opstaande pinnen (prongs) andere een zogenaamde blade.
Containment style – Dit zijn pijlsteunen die de pijl volledig of deels omsluiten. Dit zorgt ervoor dat de pijl stevig ligt en dus niet makkelijk van de pijlsteun af valt. De meest bekende is de Whisker Biscuit, maar er zijn inmiddels verschillende varianten verkrijgbaar.
Drop Away style – Bij deze opleggers wordt de pijl tijdens het uittrekken van de boog ondersteund en gedurende het schot klapt de steun naar beneden. In het begin na de lossing wordt de pijl nog ondersteund en op een bepaalde moment valt de steun naar beneden waardoor de pijl geen contact meer heeft met de steun.
Trophy Taker Spring Steel Pro Arrow Rest
De Trophy Taker Spring Steel Pro Arrow Rest zit boordevol functies waar target- en 3D-schutters dol op zullen zijn. Gebruikmakend van een 7075 zeer sterke aluminiumlegering, weegt deze pijlsteun bijna niks! Zowel de horizontale als de verticale microverstelling zijn voorzien van een kliksysteem met kogelvergrendeling zodat het onderdeel een duizendsten van een inch per klik beweegt. Een traploos instelbare hoek van het lanceerblad stelt de schutter in staat om de perfecte afstelling te bereiken. Bladen zijn verkrijgbaar in een smalle of brede versie en in diktes van 0,008 “, 0,010” en 0,012 “. Eigenschappen Micro-verstelbare breedte en hoogte Traploos instelbare bladhoek Ultra-duurzaam en lichtgewicht volledig metalen ontwerp Blades verkrijgbaar in Smalle of Brede “Lizard-tong” Blades beschikbaar in diktes van 0,0008″, 0,0010″ en 0,012″
€ 141,95
AAE Arizona Pro Blade Plus Compound Arrow Rest
De AAE Arizona Pro Blade Plus oplegger ontworpen in samenwerking met schutters die behoren tot de compound wereldtop en voldoet aan hun eisen  van accuraatheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. Elke Pro Blade CNC geproduceerd met een zeer hoge tolerantie. Eigenschappen AAE Arizona Pro Blade Plus Compound Arrow RestGemaakt van Stainless Steel onderdelenGeleverd met de meest gebruikte launcher blades, de Standard blade .010" is geïnstalleerd en de Wide blade .12" wordt los meegeleverd.Micro-adjustable in hoogte en breedte Traploos instelbare bladhoekHet speciale AAE Hex design zorgt ervoor dat je bij het verwisselen van de blade niet opnieuw de oplegger hoeft te af te stellen Laser gegraveerde lijnen en grote lock-down schroeven maken het afstellen gemakkelijk
€ 194,95
Trophy Ridge Rest Whisker Biscuit SureShot Pro Black
Robuust whisker biscuit met aluminiumcoating – aanzienlijk sterker dan vergelijkbare pijlsteunen. Er worden 2 schroeven gebruikt om de rest aan de boog te bevestigen – voor een bijzonder stabiele verbinding. Gemakkelijk aan te passen. Het lichte en compacte ontwerp van de whisker biscuit maakt de opstelling veel comfortabeler. Bevestig eenvoudig de pijlsteun aan de riser op de daarvoor bestemde punten en hij is klaar voor gebruik. Alleen geschikt voor rechtshandige bogen. Eigenschappen Nauwkeurige zij- en hoogteverstelling via nylon bussen (stofdicht – vuilafstotend) Aluminium gecoat voor hogere sterkte Lasergegraveerde referentiemarkeringen Rubberen doppen voor het stil inbrengen van de pijl
€ 108,95
Truglo Storm Capture Arrow Rest
De Truglo Storm Capture Arrow Rest is een oerdegelijke oplegger die geschikt is voor elk weertype. Door zijn verstelbare borstels houdt hij de pijl stevig op zijn plek vanuit vrijwel elke hoek, daarnaast is de Storm in zowel hoogte als zijwaarts te verstellen. Wordt geleverd met 5 verschillende kleuren inzetstukken zodat je deze oplegger helemaal naar je eigen wensen kan aanpassen. Deze oplegger is eenvoudig om te bouwen van recht- naar linkshandige variant. Eigenschappen Truglo Storm Capture Arrow Rest Capture style arrow rest Instelbare borstels Instelbare launcher Vermindert pijl contact waardoor er meer snelheid en accuraat ontstaat Snelle en stille release Supersterk en weersbestendig Lichtgewicht Geschikt voor 3D en jacht Snelle en eenvoudige installatie Voor zowel rechts- als linkshandige schutters geschikt Wordt geleverd met 5 kleuren inserts
€ 57,50
Avalon Tec X Maxx Arrow Rest
Deze pijloplegger van Avalon gebruikt zogenaamde blades om de pijl op te leggen. Dit is in het target schieten veruit het meest gebruikte type opleggers voor compound bogen. Deze oplegger is gemakkelijk micro adjustable door de duimschroeven die gebruikt zijn, maar je kunt hem ook borgen met een inbussleutel om er zeker van te zijn dat er niks verloopt als je aan het schieten bent. Daarnaast krijg je bij deze oplegger 4 verschillende maten voor de blades, reserve schroefjes, reserve ringetjes en zelfs een overdraw adapter voor extra mogelijkheden op gebied van tuning. Voor het afstellen van deze oplegger zijn er streepjes gegraveerd in het oppervlak. Dit maakt het nog gemakkelijker om te zien hoe veel en welke kant je op draait. Eigenschappen Avalon Tec X Maxx arrow rest: Gebruik: Links- of rechthandig Wordt geleverd met 4 verschillende blades (4mm 0,25 - 5mm 0,25 & 0,30 - 7,7mm 0,30) Zelfcentrerend bevestiging systeem voor de blades Wordt geleverd met zowel lange als korte extention Set Allen keys inbegrepen Door de duidelijk markeringen altijd dezelfde hoek van je blade Zowel horizontaal als verticaal eenvoudig in te stellen met draaiknoppen Eenvoudig te monteren
€ 54,95
QAD Ultra HDX Arrow Rest
Deze topklasse UltraRest heeft alle kenmerken van de UltraRest HD, met een eXtreme edge voor de doorgewinterde jager! Het nieuwe, moderne ontwerp en de strakke vormgeving van de UltraRest HDX biedt eXtreme-compatibiliteit, veelzijdigheid en zelfs aangepaste kleuren! Als jij de boogschutter bent die niets anders nodig heeft dan topklasse, met alle toeters en bellen, dan is de nieuwe UltraRest HDX iets voor jou! Slanke, gebogen vangstang voor meer ruimte Totale insluiting van pijlen Handig duimwiel zet de launcher in positie (met timingkoordvergrendeling) Geluiddempend ontwerp: lasergesneden vilt, nokkenrem en dempers Break Away Safety Feature Verticale, horizontale en overdraw aanpassingen Precisie CNC aluminium, roestvrij staal en delrin componenten Full draw Indicatoren
€ 189,00
Decut Suntec X1 Compound Arrow Rest
De Decut Suntec X1 is een budgetvriendelijke pijlsteun met kenmerken van high-end modellen. Laat u niet misleiden door de prijs, want deze arrow-rest is niet alleen voor beginners.  Prijs aantrekkelijk voor beginners of mensen met een lager budget, met kenmerken van duurdere modellen Grote instelbaarheid met verticale en horizontale afstelling Aluminium en stalen constructie Wordt geleverd met reserve blades.
€ 24,95
Trophy Ridge V Max Rest Whisker Biscuit
Maker van ’s werelds meest populaire pijlsteun, de originele Whisker Biscuit; Trophy Ridge introduceert de geheel nieuwe Whisker Biscuit V ®. De innovatieve V-Notch centreert de pijl op natuurlijke wijze met minder contactpunten, waardoor zijwaartse pijlbewegingen worden geëlimineerd, wat resulteert in een consistent pijltraject, schot na schot. Deze rustpijlsteun maakt het afstemmen een fluitje van een cent met zijn geavanceerde windage aanpassing en handige referentiemarkeringen die keer op keer ongelooflijk nauwkeurige en consistente resultaten geven. Geschikt voor links- en rechtshandige bogen Eigenschappen Ontwerp met V-inkeping centreert de pijl met minder contactpunten voor meer consistentie. Op maat gemaakte rubberen pijlgeleiders voor snel en stil laden van pijlen. Volledig aluminium constructie. Geavanceerde breedte- en hoogteaanpassing met microverstelling. Referentiemerken zorgen voor gecontroleerde afstelling en positionering. Geschikt voor linkshandige rechtshandige schutters.
€ 91,50
QAD Arrow Rest Ultra Hunter
Deze QAD Ultra Hunter is een drop-away stijl pijlsteun van QAD (Quality Archery Design). Zoals de merknaam al zegt is hij ontworpen met oog op kwaliteit. Hij is in hoge mate afstelbaar: zowel de hoek van de steun als de timing van de drop-away. Het drop-away systeem zorgt ervoor dat enerzijds je pijl tijdens het uittrekken stabiel op de pijlsteun ligt en anderzijds dat de veren de steun niet raken (doordat de steun naar beneden klapt) en de pijl niet negatief wordt beïnvloed. Eigenschappen van de QAD Arrow Rest Ultra Hunter: - Type: drop-away - Kleur: zwart - Links of rechtshandig
€ 74,95
Hamskea Hybrid Target Pro MicroTune Arrow Rest
De Hybrid Target Pro ™ neemt ontwerpelementen van het beproefde VersaRest ™ -platform en plaatst ze in een meer gestroomlijnd pakket dat 26% lichter is. De Zero Tolerance Technology ™ is essentieel om ervoor te zorgen dat er geen zijdelingse speling in de as is en dat de rotatie zijdezacht verloopt. De lanceeras rijdt op twee extra grote afgedichte roestvrijstalen kogellagers die niet slijten, maar keer op keer soepel blijven draaien. De Hybrid Target Pro ™ gebruikt ook aanpassingsfuncties zoals Zero Stop Technology ™ voor de opwaartse en neerwaartse posities van de launcher , wat zorgt voor een absoluut herhaalbare lanceerpositie die nauwkeurigheid garandeert. De Hybrid Target Pro ™ wordt geleverd met de brede doellanceerder en achterplaat. De baker plate zorgt ervoor dat de launcher niet buigt tijdens gebruik in de kabelaangedreven of door latten aangedreven modi.Tunability, is cruciaal voor alle targetschutters, de Hybrid Target Pro ™ zorgt voor ultieme tuning, de gestructureerde veerknop biedt meerdere instelposities om de rotatiespanning van de lanceeras te veranderen. In combinatie met het 8-zijdige antislip-compressieklemontwerp voor de hefboomarm en de terugveren tegen terugveren, heb je alles wat je nodig hebt om je nauwkeurigheid te maximaliseren. Om de installatie eenvoudig en snel te maken, hebben we de universele latklemconstructie geïntroduceerd die kan worden aangepast om de gepatenteerde in-line dempingsspiraal onder de exacte spanning te plaatsen voor optimale prestaties. Het koord zelf is een heavy-duty, niet-rekbaar materiaal in tegenstelling tot zoveel andere materialen op nylonbasis en wordt op de arm geplaatst met een universeel rubberen antislip limb pad.
€ 218,95

Stabilisatoren
De meeste compound bogen hebben een aansluiting voor stabilisatoren. Met een stabilisator zorg je voor meer balans en stabiliteit, het is niet voor niets dat targetschutters grote stabilisatoren op hun boog hebben, dit zorgt ervoor dat het vizier makkelijker op het target gehouden kan worden. Daarnaast vangen stabilisatoren vibratie in de boog op, dit zorgt voor meer rust in het schot. Is het noodzakelijk om een stabilisatie te gebruiken? Nee, een boog kan prima gebruikt worden zonder. Maar het heeft zoals je hebt gelezen wel meerwaarde voor de accuraatheid.

Er zijn verschillende maten stabilisatie te gebruiken, welke het beste past hangt af van persoonlijke voorkeur en gebruik van de boog. Bij targetbogen worden vaak lange stabilisatoren gebruikt, in de jacht doorgaans kleine en bij 3D Archery zie je omdat beide soorten gebruikt worden ook beide soorten stabilisatie.
Avalon Tec X Maxx 13mm Stabilizer Long
Deze stabilisator van Avalon is ontwikkeld met de fanatieke recurve of compound schutter in gedachten. De stabilisator is gemaakt van extra stijf 48-ton carbon om de schok van de boog te kunnen incasseren en te zorgen voor een heerlijk gevoel tijdens het richten. Met slechts 13mm diameter heb je minder last van wind dan bij vergelijkbare stabilisatie met een grotere diameter. Ook met het gewicht van de stabilisatie is rekening gehouden. Omdat de stabilisator van zichzelf vrij licht is kun je met de gewichten precies bepalen hoe de balans van de boog is. De stabilisator komt standaard met de Tec X demper van Avalon en wordt tevens geleverd met 4 ounce aan gewicht, verdeeld in 1x2oz en 2x1oz. Je kunt dus naar hartenlust experimenteren met de balans van jouw boog. Eigenschappen Avalon Tec X Maxx: Beschikbare lengtes: 28″, 30″, 32″ Materiaal: Aluminium bushings en 48-ton carbon Diameter: 13mm Wordt geleverd met demper en gewichten
€ 94,95
Apex Gear End-Game 8 inch
De Apex Gear End-Game is een verstelbaar gewicht wat zorgt voor een betere boogbalans en nauwkeurigheid. Het gewicht helpt bij betere prestaties doordat het zwaartepunt naar voren wordt verplaatst. De end-game is verstelbaar dankzij de bijgeleverde gewichten en de dempingsringen in verschillende kleuren. De dempingsringen tussen de gewichten absorberen geluid en trillingen. Specificaties Apex Gear End-Game: Lengte: 8 inch Verbetert balans en nauwkeurigheid Verstelbaar gewichtssysteem Past op alle compound bogen Levering omvat extra gewichten en zeven gekleurde dempingsringen
€ 64,50
Maximal Stabilizer Level
Extreem lichte stabilisator van Maximal. Verkrijgbaar in drie verschillende lengtes. Level 5 - 5 inch - 150g. Level 8 - 8 inch - 184g. Level 11 - 11 inch - 284g. Eigenschappen Maximal Stabilizer Level Extra licht ontwerp Lucht doorlatend Intern damper gewicht Verminderd handschok CNC gevreesd
€ 28,95

Aandachtspunten compound boog


Veiligheid
We beginnen met naar ons idee de belangrijkste, zoals al eerder aangegeven is een compound boog enorm krachtig, je schiet met gemak grote afstanden en hebt dus in potentie een best gevaarlijk ding in handen. Daarom is het raadzaam om goed te bepalen of de omgeving waarin je gaat schieten veilig is, voor jezelf en voor anderen. Schiet je bij een vereniging dan mag je er vanuit gaan dat de omstandigheden veilig genoeg zijn om je boog te kunnen gebruiken. Schiet je echter op eigen terrein zorg er dan voor dat je geen gevaar bent voor anderen.

Aanschaf
Daarnaast is een compound boog kostbaar in aanschaf en heb je vaak veel accessoires nodig om optimaal gebruik te maken van de boog. Omdat ook de accessoires tegen de kracht van een compound boog bestand moeten zijn, zijn ze doorgaans wat duurder dan accessoires voor andere bogen.

Onderhoud en reparatie
Een hi-tech compound boog brengt ook een paar aandachtspunten met zich mee. Een compound boog heeft naast een pees ook kabels, deze pees en kabels vormen een belangrijk deel van het systeem en staan continu onder hoge spanning. Als een pees of kabel vervangen moet worden dan kan dat niet zonder speciaal gereedschap, daar heb je een boogpers voor nodig. Een boogpers is een speciale houder die de latten van de boog naar elkaar duwt zodat de spanning van de pees en kabels af gaat, als de spanning eraf is dan kan je de pees en kabels vervangen of er aan werken. Een boogpers is prijzig in aanschaf waardoor de meeste mensen deze niet thuis hebben en je dus genoodzaakt bent om dit door een winkel te laten doen.

Pijlen
Het meest gebruikt zijn aluminium en/of carbon pijlen bij een compound boog. De losse onderdelen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten, welke pijlcombinatie het beste bij de schutter en zijn of haar boog past is heel erg persoonlijk. We krijgen vaak telefonisch of per e-mail de vraag welke pijl het beste bij een bepaalde boog past, daar is helaas niet zonder meer een antwoord op te geven. De perfecte pijl is afhankelijk van de schutter in combinatie met de boog, er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar de treklengte van de schutter en welk trekgewicht de boog daadwerkelijk produceert. Ook de techniek van de schutter speelt een rol, daarom adviseren we mensen ook altijd om langs te komen zodat we samen naar een geschikte pijl kunnen kijken en je het meeste uit je materiaal gaat halen.

Kan je dan niet schieten zonder een perfect aansluitende pijl? Natuurlijk wel! Alleen dit gaat ten koste van de accuraatheid. Ben je een absolute beginner en moet je de techniek nog helemaal onder de knie krijgen of ga je alleen recreatief schieten dan is het misschien wel helemaal niet nodig of is het niet te bepalen (omdat je schiettechniek nog niet constant genoeg is) welke pijl de perfecte is. In dat geval is het raadzaam om op basis van een spinechart van een pijlfabrikant de pijl uit te kiezen. Dit is een tabel die je een richtlijn geeft welke pijl globaal gezien passend zou moeten zijn bij jouw specificaties. Je hebt dan in ieder geval pijlen die in de richting van goed zijn.

Doel
Wanneer je met je compound boog gaat schieten moet je natuurlijk wel iets hebben waarop je kan schieten, een doel. Helaas zijn niet alle doelen geschikt voor compound bogen, om dat deze bogen doorgaans erg snel zijn krijgt een doel behoorlijk wat kracht voor z’n kiezen. Het doel moet dus sterk of absorberend genoeg zijn. Net als bij alles in de boogsport zijn er verschillende soorten doelen, van foam of stro, draagbaar of statisch etc. Welk doel het beste past hangt er helemaal vanaf wat je wilt gaan doen, gelukkig is er voor elke toepassing een geschikt doel te vinden.