Compound boog

compound boogCompound boog kopen?

Direct naar alle compound bogen(link).

Een compound boog is een snelle, accurate en krachtige handboog waarmee je trefzeker over een lange afstand kunt schieten. De naam van de compound boog komt voor uit het feit dat deze boog is samengesteld uit meerdere delen en daarmee bedoelen we de latten en de katrollen. Dit is de meeste moderne soort handbogen van dit moment. De compound boog is pas in 1966 uitgevonden en sinds dien steeds verbeterd.

Deze bogen zijn ontworpen voor de jacht maar worden ook veelvuldig in de boogsport gebruikt.

Voordelen compound boog

Een compound boog is vrijwel ongevoelig voor vocht en temperatuur en maakt eenmaal afgesteld, altijd exact dezelfde beweging om de pijl af te vuren. Hierdoor is dit type boog zeer accuraat. Een ander voordeel is dat deze boog eenvoudig op spanning te houden is. Als je een compound boog gaat spannen, dan trek je de pees over een dood punt heen. Het eerste en grootste deel verloopt zwaar. Eenmaal op spanning, heb je nog maar 60 tot 70 % van de kracht nodig die je nodig hebt om hem op te spannen, om de boog op spanning te houden. Hierdoor kun je langer richten zonder vermoeide armen te krijgen.

  • compact
  • accuraat
  • goed gespannen te houden
  • hoge pijlsnelheid

Nadelen compound boog

Een compound boog heeft ook een paar nadelen. Eén van de grootste nadelen is dat je bij de meeste compound bogen de pees niet zelf kunt vervangen. Hiervoor heb je namelijk een bogenpers nodig. Daarnaast is een goede compound boog wat duurder in aanschaf.

  • iets meer onderhoud
  • minder makkelijk zelf een pees vervangen
  • accessoires zijn vaak duurder dan voor recurve bogen
  • extra stevige pijlen nodig

Wat heb je nodig?

Met alleen een compound boog kom je er niet. Je hebt een aantal accessoires nodig. Allereerst heb je pijlen nodig die bestand zijn tegen de hoge snelheid. Speciaal voor dit type bogen hebben we extra dikke pijlen van carbon en pijlen van versterkt aluminium. De meeste sportschutters schieten met een release. Dit is een hulpmiddel om de boog te lossen. Er zijn releases die je om je pols draagt en die je in de hand klemt. Een goed vizier is ook aan te raden. Er zijn releases met en zonder vergroting te krijgen. Voor de jacht wordt een vizier met meerdere dots gebruikt om snel te wisselen van afstand. Voor de sport vaak een vizier met vergroting en een enkele dot. Ook is een goede pijloplegger essentieel. Voor de sport wordt vaak een fall away pijlsteun gebruikt en voor de jacht vaak en Whisker.

Trekgewicht

Het trekgewicht van een compound boog licht meestal tussen de 30 en 70 LBS. Bij moderne bogen is het trekgewicht zelf af te stellen zonder dat je een bogenpers nodig hebt. Je kunt dan vaak kiezen in stappen van 5 LBS. Hoe hoger het trekgewicht des te zwaarder het is om je boog op te spannen, maar des te harder en verder je kunt schieten.

Uittreklengte

De uittreklengte is meestal vooraf bepaalt. In tegenstelling tot een recurve boog, kun je een compound boog niet verder uitrekken dan vooraf is ingesteld. Het is dus belangrijk om jouw treklengte op te laten meten. Dit wordt vastgesteld aan de hand van de lengte van je armen.